10 Tips om als leider gezien te worden

In bepaalde situaties is leiding onontbeerlijk om tot een goed resultaat te komen. Bent u bereid de rol van leider op u te nemen? Waar moet goed leiderschap aan voldoen? Om de positie van leider in te nemen is ervaring belangrijk. Immers, niemand wordt geboren als leider. Sterker nog, in ieder van ons schuilt een leider mits goed gecoacht en ondersteund in de stappen naar leiderschap.

Leiderschap coaching

Dankzij training en coaching kunt u leren om leiding te nemen in verschillende situaties maar ook om daadwerkelijk als leider gezien te worden. Coaching helpt u de goede weg op. Een coach zal u leren hoe u op een aangename manier leiding kunt nemen. Met goed leiderschap houdt u niet alleen collega’s maar ook indirect de klant tevreden.

Een goede leider zijn

Hieronder volgen tien tips om erkend te worden in de functie van leider.

Tip 1: Een leider moet durven

Verandering ondernemen is moeilijk. Bij verandering hoort immers ook risico. Een leider moet durven dat risico te nemen om resultaat gericht te kunnen handelen. Pas dan kan de leider de rest op sleeptouw meenemen.

Tip 2: Een leider moet betrouwbaar zijn

Wees betrouwbaar en consequent. Hierdoor zullen de volgers gerustgesteld zijn en vertrouwen krijgen in de leider.

Tip 3: Een leider moet inlevingsvermogen hebben

Om goed leiding te geven is het belangrijk om zich in de omgeving en in de volgers te kunnen inleven. Dankzij een ontwikkeld empatisch vermogen kunnen de juiste beslissingen op het juiste moment genomen worden.

Tip 4: Een leider moet principes hebben

Het is goed om uw eigen gevoelens en principe te volgen. Immers u kunt geen leiding geven als u er zelf niet achter staat. Volg uw principes en als u deze overtuigend weet de brengen, zullen uw principes tevens aangenomen en gevolgd worden.

Tip 5: Een leider is creatief

Een oplossing zal vaak daar gevonden worden waar niet iedereen zoekt. De leider moet dan ook creatief zijn en niet in een hokje denken. Denk breed.

Tip 6: Een leider bereidt zich voor

Onderzoek het onderwerp grondig. Bereid u voor op verschillende scenario’s en wees flexibel in uw oplossingen. Hoe beter voorbereid u bent, hoe flexibeler u zich kunt opstellen en daar ligt de sleutel van succes.

Tip 7: Een leider communiceert

Het is van groot belang dat u ten allen tijde blijft communiceren. U geeft leiding en daar hoort ook bij dat u informatie blijft uitwisselen. Zo kunt u met zijn allen dankzij een perfecte communicatie de beste resultaten behalen.

Tip 8: Een leider is proactief

Neem beslissingen, anticipeer, zoek altijd naar oplossingen zelfs voordat de problemen zich voordoen.

Tip 9: Een leider is vriendelijk

Leiden betekent niet alleen werken maar juist samenwerken. Wees dan ook altijd vriendelijk en beleefd ook in stress periodes. Dit dwingt respect af.

Tip 10: Een leider wilt altijd beter worden

Blijf altijd doorleren en verbeteren. Zowel voor de leider als voor het personeel is coaching motiverend om te zien hoe de resultaten verbeteren naarmate er bijgeleerd wordt.

Gemotiveerde medewerkers is wat u als leider wilt bereiken. Zo werkt u samen aan een beter bedrijf. Bent u een leider, manager of directeur en beheerst u nog niet alle tien tips, dan coach ik u graag om dit te bereiken! Neem voor een persoonlijk advies contact met mij op.